Zelf de oude radiator afkoppelen een praktische gids

Uw eigen radiatorkraan verwijderen met behulp van deze tips

Als uw radiator defect is of u wilt een nieuwe (design)radiator installeren, bieden we hieronder een gedetailleerd stappenplan voor het zelf vervangen van een radiator. Bij het verwijderen van de oude radiator is het van belang om de cv-ketel uit te schakelen en de temperatuur te laten dalen tot onder de 40 graden. Draai de kranen van de radiatoren die hoger zijn dan uw eigen radiator open om ze leeg te laten lopen.

Indien de te vervangen radiator zich op het laagste punt bevindt, is het van belang om een vulslang aan te sluiten op de vul- en aftapkraan. Indien u de installatie wilt laten leeglopen, kunt u de kraan openen. Wanneer de te vervangen radiator niet op het laagste punt zit, zoekt u de juiste locatie en sluit daar de vulslang aan om de installatie leeg te laten lopen.

Doorgaans bevindt de radiator zich op het laagste punt van uw huis. Verwijder de aansluitingen van zowel de toevoer als de afvoer van de radiator. Schroef de verwarming zelf los en verwijder eventueel de bevestigingsmateriaal.

Stap voor stap uw oude radiator vervangen met een nieuwe

Na het weghalen van de oude radiator, is het moment aangebroken om de nieuwe te installeren. Als u een identieke radiator wilt installeren, kunnen dezelfde bevestigingsbeugels worden hergebruikt. Indien u een radiator met andere aansluitingen installeert, zorg dan dat de leidingen netjes verlengd worden met passend materiaal.

De juiste manier om de buizen met een fitting te verbinden is als volgt. Snijd de buis op de juiste lengte met de buizensnijder en schuif de moer over de buis. De knelring moet eerst over de buis worden geschoven (oudere knelringen zijn niet opnieuw te gebruiken). Vervolgens steekt u de buis in de fitting en draait u de moer stevig aan.

Nadat de af- en toevoer van de nieuwe radiator zijn verbonden en alle luchtventielen gesloten zijn, is het nodig om het systeem opnieuw te vullen via de waterkraan bij de ketel. Laat de slang eerst vollopen met water alvorens deze aan te sluiten op het systeem om minder te hoeven ontluchten. Draai de kraan open en wacht tot de druk ongeveer tussen 1,5 en 2 bar ligt. Mocht het nodig zijn, ontlucht dan de installatie nogmaals.

Zou u graag een expert willen inhuren?

Wanneer het niet goed gaat of u wilt liever dat een professional het voor u doet?Neem contact met ATF Loodgieter & Onderhoud op om dit voor u uit handen te nemen. Via 070 207 5018 zijn we beschikbaar om de mogelijkheden met u te bespreken.

Snel een medewerker spreken?

Bel 070 207 5018

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Stappen om veelvoorkomende lekkages te vermijden
> Eenvoudig en snel uw douchekraan ontdoen van kalkaanslag
> Wat te verwachten bij een lekkende kraan